Slide 1
FYSIOTHERAPIE ALEXANDER
ORTHOPEDISCHE MANUELE THERAPIE

De Orthopedisch Manueel Therapeut (OMT) is de specialist op het gebied van diagnostiek bij en behandeling van stoornissen van het bewegingsapparaat. Zijn specifieke deskundigheid is gebaseerd op een, postacademiale of postuniversitaire opleiding, waarvoor de opleiding fysiotherapie of geneeskunde de basis vormt. Door deze specialisatie kan de OMT ook de complexe patiëntenzorg in de klinische praktijk onderzoeken, behandelen en monitoren.

Orthopedische Manuele Therapie is een vorm van onderzoek en behandeling van functiestoornissen van gewrichten, zenuwen en spieren, waarbij, na analyse van het individuele bewegingsapparaat, getracht wordt door het uitvoeren van specifieke mobilisaties en manipulaties aan botstukken, veranderde gewrichtsfuncties in de gewrichten van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren".

Wervelkolom centraal

De indicatie is een bewegingsbeperking in gewrichten dat zich uit in beperkingen en pijntijdens dagelijkse activiteiten. Hierbij staan centraal de wervelkolom (hoofd, hals, borst, lendenen, bekken) en de ledematen. De voornaamste klachten zijn pijn en/of beperkt bewegen en kunnen het gevolg zijn van een diversiteit van oorzaken.

Rechtstreeks een afspraak maken

Het is niet nodig de huisarts of specialist te raadplegen voorafgaande aan een Orthopedisch Manueel Therapeutisch consult. Het Orthopedisch Manueel Therapeutisch consult bestaat uit een oriënterend gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Het doel hiervan is om de functiestoornissen, waaruit de klachten zijn ontstaan, c.q. de klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen, te analyseren. Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen of laboratorium) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de arts of huisarts.

Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan vastgesteld.

Wanneer gaat u naar een Orthopedisch Manueel Therapeut?

Bij de Orthopedisch Manueel Therapeut kunt u terecht voor de behandeling van veel verschillende klachten. Orthopedische Manuele Therapie is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn, samen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect van orthopedische manuele therapie merkt u normaal gesproken direct;

Met name bij onderstaande klachten kunt u uitstekend terecht bij een Orthopedisch Manueel Therapeut:

Wanneer u hoofd- en nekpijn heeft die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
Hoofdpijn en duizeligheid klachten;
Bij nek- en schouderklachten waarbij u uitstraling heeft tot in de armen;
Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
Ademhalingsklachten;
Klachten rondom het midden van de rug en tussen de schouderbladen;
U heeft lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten;
Klachten aan; knie, schouders, elleboog, pols en heup.
Artrotische klachten.

Tijdens het onderzoek bij uw eerste afspraak moet blijken of de Orthopedisch Manueel Therapeut ook uw klacht(-en) kan verhelpen.

Vergoedingen

Behandelingen door een Orthopedisch Manueel Therapeuten worden door de meeste verzekeraars vergoed. U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts. Wel moet u in uw eigen polis nakijken of u een aanvullende verzekering nodig heeft.

Slide 1
Image is not available
OVER ONS

Wie zijn wij?
Lees het verhaal van Bas, Jesper, Kevin en Danique.

Image is not available
Specialisaties

Wij zijn gespecialiseerd in veel verschillende soorten therapieën.

Image is not available
Locatie

Wij zijn gevestigd in het Gezondheidscentrum Alexander in Rotterdam Alexander.